Rimac Automobili ove ?e godine na Zagreb Auto Showu izlo?iti perjanicu tehnologije kojom raspola?u i proizvode koje izvoze diljem Svijeta. Zvijezda njihovog izlo?benog prostora na Zagreba?kom Velesajmu od 5. do 10. travnja biti ?e Rimac Concept_S, hiper sportski automobil kojim su osvojili ?enevski salon po?etkom o?ujka.

Tvrtka Rimac Automobili polako se etablira u svjetskog lidera na podru?ju tehnologije elektri?ne mobilnosti. Od pogonskih i baterijskih sustava preko infotainmenta sve do izrade karoserijskih dijelova i dijelova ovjesa. Rimac Automobili u?li su u sam vrh po pitanju kvalitete i dizajna, dok tehnologijom na mnogim podru?jima prednja?e pred svjetskim konkurentima.

Concept_S najbolji je pokazatelj tehnologije kojom raspola?u. Potpuno elektri?ni hiper sportski automobil raspola?e s ?etiri elektri?na motora, po jedan za svaki kota?, ukupne snage 1384 KS i 1800 Nm. Sustavom pogona upravlja Rimac All Wheel Torque Vectoring_S sustav koji raspore?uje moment po svakom kota?u. R-AWTV_S sustav kontrolira moment 100 puta u sekundi i na taj na?in omogu?uje iskori?tavanje maksimalne koli?ine prijanjanja svakog kota?a. To omogu?uje Conceptu_S da do 100 km/h ubrza za svega 2,5 sekundi i nastavi ubrzavati do krajnje brzine od 365 km/h.

Kao ?to je i premijerni alias u ?enevi sugerirao, ?Zli Brat blizanac“ nastao je na osnovi Rimac Concept_Onea, prvog svjetskog potpuno elektri?nog hiper sportskog automobila. Concept_S je dodatno u genetski kod dobio iskustvo s Pikes Peaka, najpoznatije brdske utrke na svijetu gdje su pro?le godine Rimac Automobili nastupili zajedno s ekipom Monster Sporta. Nobuhiro Monster Tajima je s potpuno elektri?nim trka?im automobilom koji je nastao u Svetoj Nedelji pokorio konkurente u bolidima s unutarnjim sagorijevanjem. Bio je to najte?i test tehnologije Rimac Automobila i ujedno dokaz kvalitete.

Ekstremna aerodinamika, smanjena masa (za 50 kg) i gume visokih performansi (Pirelli P Zero Trofeo R) omogu?ili su i ekstremniji postav R-AWTV_S sustava. Uz to Concept_S je dobio trka?a sjedala, trka?e pojaseve, pojednostavljeni infotainment sustav i Alcantarom presvu?en interijer kako bi se fokus voza?a usmjerio na voza?ki u?itak i maksimalne performanse.

?Iako je na? fokus usmjeren prema stranim partnerima i vanjskom tr?i?tu, drago nam je da doma?oj publici mo?emo pokazati barem dio onoga ?to radimo. Zagreb Auto Show zadnji put je odr?an 2008. godine i vjerujemo da su ljubitelji automobila ?eljni ovakvog doga?anja. Na Velesajmu ?emo uz Rimac Concept_S pokazati i Greyp G12S, bicikl koji prodajemo na pet kontinenata i koji je do sada prihvatilo nekoliko svjetskih policijskih slu?bi za slu?beno vozilo, te tehnologiju koju proizvodimo za brojne strane partnere.“ Rekao je Mate Rimac, osniva? i direktor tvrtke Rimac Automobili.

Posjetitelji Zagreb Auto Showa tako ?e imati priliku vidjeti iznimno rijedak automobil. Naime, dok ?e Rimac Concept_One biti proizveden u osam primjeraka, Rimac Concept_S ?e biti proizveden u svega dva komada.

Tehni?ki podaci:
Rimac Concept_S

Performanse

Maksimalna snaga: 1384 KS (1018 kW)
Maksimalni moment: 1800 Nm od 0 do 6500 rpm
Ubrzanje: 0-100 km/h 2,5 sekundi
Zaustavni put: 31.5m (100-0 km/h)
Maksimalno bo?no ubrzanje: 1.7 g
Punjenje: 22 kW punja? 8 sati, DC-Combo brzo punjenje (do 120kW) do 80% 45 min
Odnos mase i snage: 768 ks/T
Dimenzije
Masa: 1800 kg
Du?ina: 4187 mm
?irina: 1842 mm
Visina: 1070 mm
Gume sprijeda: Pirelli P Zero Trofeo R 245/35 R20,
Gume straga: Pirelli P Zero Trofeo R 295/30R 20
Raspored mase: 42% sprijeda, 58% straga
Baterijski paket
Napon: 650V nominalni
Kapacitet: 82 kWh
Rimac Automobili Battery and Thermal Management Systems
Karoserija
Cr-Mo cijevna osnova s dijelovima od aluminijske legure i karbonskog kompozita
Karoserijski paneli od karbonskog kompozita
Dvostruka podesiva A ramena sprijeda i straga, pushrod sustav optere?enja amortizera
Hidrauli?ki podesiva visina ovjesa
Pogonski sustav
Sprijeda: Rimac Automobili D-PM-OC-500 – dva asinkrona elektro motora, hla?ena uljem, zajedni?ke vr?ne snage 500 kW pri 12.000 okretaja/min, efikasnosti do 97%
Straga: Rimac Automobili D-PM-OC-600 – dva asinkrona elektro motora, hla?ena uljem, zajedni?ke vr?ne snage 600 kW pri 12.000 okretaja/min, efikasnosti do 97%
Hla?enje rotora i statora izmjenjiva?em topline ulje/voda.
Glodano aluminijsko ku?i?te
Upravlja?ki sustav
Elektro-hidrauli?ki servo sustav letve volana.
Ko?nice
Servo potpomognut hidrauli?ki sustav i sustav regenerativnog ko?enja
Sprijeda: ventilirani karbon-kerami?ki diskovi promjera 390x36mm, ?estero klipne ?eljusti
Straga: ventilirani karbon-kerami?ki diskovi promjera 380x36mm, ?etvero klipne ?eljusti